Treceți la conținutul principal

Macron - noul pumn de fier in manusa de catifea al Europei?





Dupa ce l-a pus la punct pe Trump, in doua randuri, fara cuvinte, doar cu gesturi, Macron a reusit sa se impuna si in fata lui Putin readucand, diplomatia subtila pe scena internationala.

N-are rost sa reiterez ce a facut Macron cu Trump - celebra strangere de mana de la prima intalnire si modul magistral in care l-a pacalit la intalnirea cu liderii NATO lasandu-l intentionat sa astepte cu mana intinsa sa fie salutat.
Astazi, Macron a repetat "figura" cu Putin, punandu-l la punct intr-un "mare fel", reafirmand valoarea Frantei ca fiind deasupra Rusiei si inca intr-un mod in care nimic nu i se poate reprosa.
S-o luam pe rand:
- Intai s-a anuntat in presa ca Macron "IL VA PRIMI" pe Putin care "SI-A EXPRIMAT DORINTA DE A PARTICIPA" la ceremoniile de aniversare a 300 de ani de relatii diplomatice dintre Rusia si Franta, relatii care au debutat cu vizita lui Petru cel Mare in Franta (prima umilinta). In "amabilitatea" sa, in urma dorintei exprimate de Putin, Macron l-a invitat pe acesta sa inaugureze expozitia dedicata lui Petru la Versailles.
- Apoi, NU l-a primit pe Putin la palatul Elisee subliniind astfel caracterul neoficial al vizitei
- L-a primit la Versaills, o locatie cu mult mai luxoasa decat Elisee. Asta este o noua afirmare a superioritatii Frantei fata de Rusia, avand in vedere ca palatele lui Putin debordeaza de opulenta. Macron l-a umilit cu opulenta Versailles-ului intr-o maniera total scuzabila, la urma urmei, Petru cel Mare a fost primit, acum 300 de ani, la Versailles, nu la Elisee si Putin a venit in Franta pentru ACEASTA aniversare.
- La conferinta de presa de la finalul vizitei, Macron a declarat intre altele ca e placerea lui sa-l primeasca pe Putin cu ocazia aniversarii memorabilului eveniment al viziteri lui Petru cel Mare care a avut "intelepciunea de a veni in vizita la o mare putere ca sa invete cum sa-si modernizeze tara" !!!! BUUUMMM, L-am vazut pe Putin ramas fara aer ca si cum ar fi primit un pumn in plex. Ireprosabila lovitura lui Macron, pentru ca el, de fapt, se poate spune ca il lauda pe Petru cel Mare, laude care au continuat, dar ce mai conteaza, Putin a incasat-o in plin si in vazul tuturor.
- Ca si cum asta nu ar fi fost suficient, Macron i-a mai administrat o lovitura subtila sub centura lui Putin. L-a atacat la homofobie. Enumerand, aparent pentru ziaristi, lista subiectelor abordate in discutii, la un moment dat, Macron spune ca au discutat si despre situatia homosexualilor ucisi cu salbaticie in anumite zone ale Rusiei si ca au agreat ca Putin SE VA OCUPA CU PRIORITATE DE ACEASTA SITUATIE INTOLERABILA. Cu alte cuvinte, l-a transformat pe Putin dintr-un fervent sustinator si promotor al "traditionalismului crestin-ortodox" intr-un lider tolerant de sorginte europeana. Din nou, aparent, situatia este ireprosabila din punct de vedere diplomatic. La urma urmei, Macron il "lauda" pe Putin pentru pozitia sa progresista si "corect-politica". In fapt, lucrurile nu sunt chiar asa. Neinterventionismul autoritatilor ruse care inchid ochii la abuzurile la care sunt supuse minoritatile sexuale acolo, a adus multe laude autocratului rus din partea sovinistilor autointitulati "buni crestini". Puin este acum intr-o situatie imposibila, daca incearca sa faca ceva o sa-i infurie pe fundamentalisti si daca nu va face nimic, Macron nu va ezita sa-i duca aminte, cat se poate de public, ca a promis ca va rezolva situatia si nu se tine de cuvant, ceea ce va infuria opinia publica progresista. Indiferent ce va face sau nu va face, Putin pica prost.
- Cand i-a venit randul, cu moralul distrus, Putin a incercat sa mai dreaga busuiocul spunand ca vizita lui Petru cel Mare nu e exact, exact, inceputul relatiilor dintre Franta si Rusia, ca ar mai fi existat anterior o anumita Anna care s-a maritat cu nu stiu ce print du Vallon (sau Valois) din ai carui urmasi a rezultat, pana la urma, dinastia de Burbon, replica firava la atacul in forta a lui Macron.
- Si, ca sa fie tacamul complet, la finalul conferintei de presa, Macron l-a expus pe Putin intrebarilor ziaristilor francezi care n-au ezitat sa-l bombardeze cu intrebari ultra-inconfortabile. A fost un deliciu sa vezi un Putin si asa pus la pamant, luptandu-se, de-a dreptul timid, sa faca fata jurnalistilor care l-au torpilat fara mila.
Conluzii:
1 - a fost o adevarata placere sa-l vad pe Putin pus cu botul pe labe fara sa aiba macar sansa de a se simti revoltat, cum a fost un deliciu sa-l vad pe Trump batut cu propiile arme. Pe amandoi i-a umilit Macron exact cat trebuia, nici prea mult incat sa cauzeze incidente diplomatice sau proteste dar suficient incat sa fie vizibil pentru toata lumea.
2 - Macron si-a facut un debut exceptional pe scena mondiala, marcand puncte importante pentru Europa si Franta, atat cu Trump cat si cu Putin
3 - In perspectiva unei Uniuni Europeane fara UK, o Franta puternica este indispensabila pentru a contrabalansa cealalta putere europeana - Germania. Ne place noua doamna Merkel, ca tine UE in ordine, dar nici prea multa putere intr-o singura mana (a se citi tara sau persoana) nu e buna.
4 - In ultima saptamana am avut placerea de a asista la niste gesturi de o diplomatie subtila cum n-am mai vazut de multa vreme pe scena politica internationala, de aceea, afirm ca Macron a resuscitat principii si tactici cum n-am mai vazut de pe vremea cand franceza era limba diplomatiei mondiale. Sper sa o tina tot asa.
Si, fiindca am vorbit de epoca de aur a diplomatiei ce alta incheiere ar fi mai buna decat o parafraza a lui Caragiale?! "AL NAIBA DOMN MACRON" 😉

Comentarii

  1. Cred ca varianta corecta este: "AL NAIBII DOMN MACRON !" sau altfel spus: "E DAT DRACULUI DOMN MACRON !"

    RăspundețiȘtergere
  2. Așa-i, tânărul președinte Macron se dovedește un diplomat de clasă înaltă. Păcat că autoarea acestei interesante relatări nu s-a obosit și să-și recitească textul... Și nu mă refer doar la lipsa diacriticelor...

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă voiaţi să nu se ţină seamă de tonul subiectiv al acestui comentariu - minima dvs. obligaţie ar fi fost să căutaţi conferinţa PE VIDEO şi s-o prezentaţi paralel.
    Vă dau eu o legătură (din întâmplare, aici rusul nu pare deloc "cu moralul distrus"):

    http://stirileprotv.ro/stiri/international/video-de-la-primirea-lui-vladimir-putin-la-palatul-versailles-presedintele-macron-nu-i-a-mai-strans-mana-ca-lui-trump.html

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Interesul SUA este sa ramana in Acordul de la Paris

"Iar am avut dreptate" Comunitatea internationala incearca, pana in ultima clipa sa-l convinga pe Trump ca interesele americane sunt cel mai bine servite daca SUA ramane parte a Acordului de Mediu de la Paris Dupa ce Merkel s-a intalnit cu liderul indian care a declarat ca ramane atasat Acordului de la Paris si ca UE este noul lider mondial si dupa ce Donald Tusk a avut un summit cu chinezii care au declarat acelasi lucru, prededintele Comisiei Europene face un ultim apel catre Donald Trump. Juncker tocmai a declarat: "Sunt un suporter al transatlantismului, dar, daca in orele sau zilele urmatoare, presedintele american declara ca se va retrage din acordul de mediu, este de datoria Europei sa spuna ca 'nu merge asa'! NU este vorba doar de viitorul europenilor, inainte de toate, este vorba de viitorul oamenilor de pretutindeni. 83 de tari risca sa dispara de pe harta din cauza ridicarii nivelului apelor daca nu incepem sa ne ocupam de problema ACUM si sa in

Bucuresteni, sa va traiasca viceprimarul!!!

Nu.. nu a dat damblaua in mine si nici n-am luat virusi de pe net. Acesta este un instantaneu cu viitorul vice-primar al capitalei.. Da.. ati citit bine.. viceprimalul Bucurestiului, capitala Romaniei, Europa, Terra anul de gratie 2016!!! Propunerea apartine, evident, lui TARICEANU. Domnul din imagine este finul sau si Calin Popescu Tariceanu negociaza intens pentru a-i asigura un post de viceprimar.  Domnul suprins in posturi atat de inocente in aceasta imagine se numeste Tudy Ionescu.  Ce-l recomanda pentru a conduce destinele capitalei alaturi de celebra, nemaipomenita, educata, detinatarea a milioane de doctorate si mult-experimentata in administratie publica - doamna Gabriela Firea? Vaii see poateeeee???? Cum nu-l stiti pe Tudy???? Incultilor!!!!  Domnul  e celebru si cu un CV de-a dreptul impresionant, a fost amantul Oanei Zavoranu pe cand aceasta era casatorita cu Pepe. Dealtfel imaginea dragalasa de mai sus este parte dintr-un filmulet trimis de vi

REPUBLICA MOLDOVA - o durere de cap de care nu aveam nevoie

E haos peste Prut dar nu e neapărat surprinzător Scurta Istorie si personaje principale: - PLAHOTNIUC este un oligarh dubios cu multiple cetățenii (inclusiv romana si rusa) pe nume diferite (actele românești sunt pe numele Vlad Ulinici). NU are numai multiple cetățenii are și multiple legături dubioase cu Rusia și cu o mulțime de actuali și foști dictatori din fostul spațiu sovietic. Pare o creație a Moscovei scăpata de sub control sau o diva care-și negociază dur alocația de la "sugar-daddy". In Romania, Plahotniuc este legat de PETROM (Dinu Patriciu) și de PSD care îl susține și pe care îl susține (posibil sa aibă și alte legături dar nu le-am găsit) In Moldova, Plahotniuc (cam ca Dragnea în Romania) pune premieri și îi dă jos când aceștia nu îl mai "ascultă" (ex. Filat) In timp, Plahotniuc a reușit sa controleze cam tot spațiul public și o parte din instituțiile de stat. Intre altele, controlează media, DNA-ul, și CCR-ul din Basarabia. Plahotniuc e